Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 21 Yaşında

T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılında hizmete başlayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 21 yaşında.

 

T.C. Sağlık Bakanlığının 07.11.2022 tarihli onayı ile UMKE’nin faaliyetlerini tanıtmak ve görev alanıyla ilgili konularda farkındalık oluşturmak üzere her yıl ağustos ayının ilk tam haftası “Ulusal UMKE Haftası” olarak kabul edildi.

 

Bu yıl Ulusal UMKE Haftası vesilesiyle T.C. Sağlık Bakanlığı resmî sosyal medya hesaplarından “Bazı hikâyelerin kahramana ihtiyacı yoktur. Bazı hikâyeler başlı başına kahramanlıktır. #UlusalUMKEHaftası kutlu olsun.” mesajıyla video paylaşıldı.

 

“Bazı hikâyelerin kahramana ihtiyacı yoktur.

Doğal afetlerde, zorlu coğrafyalarda, olağanüstü şartlarda,

Hep orada olan birileri var.

Farklı yerlerde, farklı yüzlerde, farklı hayatlarda olsalar da,

Aynı amaç uğrunda, aynı dayanışma ruhuyla,

Hep orada olan birileri var.

Mücadele azmini ayakta tutan, umudu yaşatan,

Ve en kritik anlarda,

Hep orada olan birileri var.

Bazı hikâyelerin kahramana ihtiyacı yoktur.

Bazı hikâyeler başlı başına kahramanlıktır.

Fedakâr UMKE gönüllülerine…

İyi ki varsınız.”

 


UMKE, 21 Yılda Birçok Afet ve Acil Durumda Ön Saflarda Yer Aldı

Yurt içinde ve yurt dışında meydana gelebilecek afetlerde ve acil durumlarda medikal kurtarmanın ve acil sağlık hizmetlerinin olay yerinden başlayarak hastaneye kadar devam eden sürecinin sistemli ve ekipler arası eş güdümlü olarak yürütülmesi amacıyla 2003 yılında “Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi” uygulamaya koyuldu ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) oluşturuldu. Daha sonra UMKE, Sağlık Bakanlığının afete müdahale kapasitesinin artırılması ve afetlerde sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulması amacıyla “Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve UMKE Bölge Koordinatörlüğü” olarak 2023 yılında yeniden yapılandırıldı.

 

UMKE, göreve başladığı 21 yıllık süre içinde başta deprem olmak üzere birçok afet ve acil durumda ön saflarda yer aldı. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında başlayan medikal kurtarma hizmetleri ile birçok mucize kurtuluşa imza attı. Bölgede, seyyar hastaneler ve acil müdahale üniteleri ile sağlık hizmetinin aksamadan devamını sağladı ve şehir merkezi dışındaki köy ve mahallelere yapılan ziyaretlerle sağlık hizmetlerini vatandaşların evlerinde sundu.

 

UMKE, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında yaşanan afet ve acil durumlarda yer aldığı görevlerde de bilgi, deneyim ve teknik donanımıyla Türkiye’yi başarıyla temsil ederek ülkemizin gururu oldu.

 

UMKE, afet ve acil durumlar dışında kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehdit ve tehlikelerden (KBRN) kaynaklı olaylarda, yangınlarda, patlamalarda, büyük trafik kazalarında, toplumsal olaylarda, toplu göç ve büyük nüfus hareketlerinde, ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında, tehlikeli ve salgın hastalıklarda da görev alıyor.

 

UMKE, medikal kurtarma hizmetlerinin yanında afetlerin büyüklüğüne göre sahada cerrahi müdahale üniteleri, acil müdahale üniteleri, seyyar hastaneler, personel barınma üniteleri, mobil komuta merkezleri ve mobil olay yeri yönetim merkezleri kurarak afete müdahale ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında sunulacak sağlık hizmetlerinin her aşamasında aktif görev alıyor. UMKE tarafından kurulan 50 yataklı seyyar hastanelerde tüm branşlardaki uzman hekimler ve pratisyen hekimler; özel eğitim almış acil servis, yenidoğan, ameliyathane, yoğun bakım ve servis hemşireleri; laboratuvar, radyoloji, anestezi, ortopedi teknikerleri ve teknisyenleri; diğer sağlık personeli görev yapıyor.