Bakan Memişoğlu Sağlıklı Hayat Akademisi’nin İlk Dersinde ...

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun teşrifleriyle, 10 Nisan 2025 Perşembe günü Ankara’da Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezinin açılışı ve Sağlıklı Hayat Akademisi’nin (SAHA) ilk dersi yapıldı.

 

T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programında yer alan “Koruyan Sağlık” modeli kapsamında, Sağlıklı Hayat Merkezleri aracılığıyla topluma verilecek, yeni bir eğitim programı oluşturdu: Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA).

 

Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezinin açılışında, Sağlıklı Hayat Akademisi’nin (SAHA) ilk dersi de yapıldı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun verdiği ilk derse tüm Türkiye’den çevrim içi katılım oldu. Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sağlıklı Hayat Akademisi’nin ilk dersinde, 81 ilde 543 kurum ve merkezde oluşturulan 567 sınıfta yaklaşık 7 bin vatandaşla buluştu.

 

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezinin açılış töreninde konuşma yaptı:

 

En Önemli Hedefimiz Sağlıklı Yaşamın Hayatımızın Bir Düsturu Olmasını Öğretmek

“Öncelikli olarak hepiniz hoş geldiniz. Burada Sağlıklı Hayat Merkezini açıyoruz. Biz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ve hedef gösterdiği ‘Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık’ modeliyle Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programını başlattık. Bunda en önemli hedefimiz hastalanmadan sağlıklı birey olarak kalmayı ve sağlıklı yaşamın hayatımızın bir düsturu olmasını hem topluma hem de insanlara öğretmek, aynı zamanda onlarla beraber bu süreci yönetmek. İnsanlar, toplumlar eğer sağlıkla ilgili bizlerle, sağlık profesyonelleriyle beraber hareket ederlerse bunu başarırız. Sadece sağlık sisteminin çalışanları, hekimler, diyetisyenler, psikologlar, fizyoterapistler, sağlık memurlarının sağlıkla ilgili çabası yetmez, toplumun bu konudaki çabası da gereklidir. Yani siz her bir ferdin sağlığımı nasıl korurum, bedenimi nasıl korurum, hastalanmadan bu önlemleri nasıl alırım kültürünün ve bilincinin oluşması gerekir. Bugün baktığınız zaman Türkiye’de maalesef hâlen daha tütün kullanımı iyi yerlerde değil, hâlen daha bedenimiz kiloyla mücadele ediyor, kiloyla devam ediyoruz toplumun dörtte biri. Maalesef Türk toplumu aşırı kilolu. Artık hareketsiz yaşamı felsefe hâline getirmişiz. Halbuki bunların hepsi gelecekte kalp hastalığına, eklem hastalığına, tansiyon hastalığına ve yaşam süremiz yükselse de kalitesiz bir yaşama sebebiyet veren en önemli unsurlar. Onun için biz temel sağlığı, koruyucu sağlığı, aile hekimliğini bugün burada açtığımız Sağlıklı Hayat Merkezi gibi yerlerde insanlarımızın hem bu hizmetleri almasını hem de bu konumda kendilerinin bilinçli hâle gelip sağlıklı kalmalarını sağlatmaya çalışıyoruz. İşte bugün çok önemli bir şeyi başlatıyoruz. O da SAHA dediğimiz, Sağlıklı Hayat Akademisi. Burada eğittiğimiz, ki bugün 7 bin kişiyi eğiteceğiz ve onları da sağlık kültürünün bir parçası hâline getireceğiz, bugün eğittiğimiz ve sağlık kültürüne adapte ettiğimiz insanlar, sağlıkçılar hariç toplumunun bu kesimleri de diğer insanlara sağlığını nasıl koruyacağını anlatacak ve bilinçli hâle getirecek. Toplumsal olarak hep beraber buna destek verirsek, bu konuda çabaları hep beraber desteklersek, medyasıyla, kültürlü insanlarıyla, bilim insanlarıyla herkes buraya çaba harcarsa bu işi çok çabuk hallederiz. Çünkü bugün biliyoruz ki Türk toplumunun kilo, hareketsizlik, beslenme sorunu, madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı sorunu büyümekte. Onun için şimdiden bu önlemleri alacağız.”

 

Son Altı Ayda 24 Sağlıklı Hayat Merkezi Açtık 2025 Senesinde Bunu 100’e Tamamlayacağız

“Ben burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sağlıklı Hayat Merkezlerine herkesin ulaşabileceğini düşünüyorum. Bugün ülkemizde şu anda 286 Sağlıklı Hayat Merkezimiz var. Bu 286 Sağlıklı Hayat Merkezimiz toplumumuza tamamen ücretsiz. Fizyoterapistinden diyetisyenine kadar, psikoloğundan diş hekimine kadar, aile gelişiminden çocuk gelişimine kadar, gebe eğitiminden onların hamilelik sürecindeki desteğine kadar, koruyucu hekimlikten kanser taramalarına kadar her türlü imkânı ücretsiz veriyor. Biz son altı ayda 24 tane açtık, inşallah 2025 senesinde bunu 100’e tamamlayacağız. Bunlar, aile hekimlerimizin yanında, gerektiği zaman direkt başvurulabilecek, gerektiği zaman aile hekimi tarafından randevu alınabilecek, hastaneden de bu konuda hekimleri buradan randevu alabilir, buradaki hizmetlere insanları yönlendirebilir hâle geldik. Ama buralar toplumun sahip çıkması gereken yerlerdir. Bugün kilonuz varsa, bir diyetisyen arıyorsanız Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz diyetisyenler sizi bekliyor. Bugün nasıl egzersiz yapacağım, nasıl hareketli yaşamı öğreneceğim diyorsanız fizyoterapistlerimiz bütün toplumun emrinde. Bugün pilatesinden egzersiz yöntemlerine kadar, korucu diş hekimliğine kadar, bütün kanser taramalarına kadar bu imkânlar şu anda toplumumuzun emrinde. Ve buraya bütün toplumun sahip çıkmasını, burada Akademi’de eğitim alan insanlarımızın da burayı tanıtıp yönlendirmesini bekliyoruz.”

 

Yiğit Gençbay Büyük Kahramanlık Örneği Gösterdi

“Sayın hazırun, esasında Sağlıklı Hayat Merkezi, koruyucu sağlığı anlattık. Ama burada en önemli unsulardan bir tanesi; meslektaşım Yiğit Gençbay’ı rahmetle anıyorum. Yiğit, isminden de göreceğiniz gibi büyük yiğitlik örneği, kahramanlık örneği gösterdi. Esasında hekimlik denen, sağlıkçıların bütün duygularının yansıtmasının örneği. Kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız biz sağlıkçılar. Onların yardımına koşmayı, onlarla diğerkâmlık yaşayarak, empati duyarak, onların problemlerini, sorunlarını çözme alışkanlığını elde etmiş insanlarız bizler. Yiğit bunu hissettiği için, çıktığı yangından -ki o yangında canımız yandı, içimiz yanıyor, hâlen daha yanıyor- o çıktığı hâlde geri dönüp arkadaşıyla beraber, orada birçok insanın, birçok çocuğun hayatını kurtarması, esasında sağlıkçının hissettiği duyguların insanlığını temsil ediyor bize. Bugün maalesef, dünyaya da baktığımız zaman, çevremize de baktığımız zaman insanlığımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Binlerce insan öldürülüyor, binlerce insan katledilebiliyor, binlerce insan yok ediliyor ama maalesef biz sadece seyrediyoruz. Otelden çıkıyoruz, dışarıda bekliyoruz. ‘Ben ne yaparım, biz ne yaparız?’ diye sormuyoruz. Hep ‘Sen ne yaptın, siz ne yaptınız?’, hep başkasını başkalarını suçluyoruz. Önce ‘Ben ne yaptım?’ sorusunu sağlıkçılar sorar. ‘Ben bu insanlık için ne yaptım?’, ‘Ben bu insanlar için ne yaptım?’ Ve yapması için de kendi canından önce başkasını düşünür, bunu COVID-19’da da gördük, depremde de gördük, binlerce sağlık çalışanının gidip insanların hayatını kurtarmak için kendisini riske attığını gördük. Onun için bu örnek esasında, insanlık örneği, bu empati kurma, başkasının derdiyle dertlenme, onlara yardım etme, insani duygular. Bütün topluma şunu söylüyorum; insani duygularımızı kaybetmeyelim. Hep birbirimizi suçlayacağımıza, biz ne yaptık diye soralım, ben ne yaptım diye soralım. Bugün sosyal medyaya bakıyorsunuz herkes birbirini suçluyor. Herkes başkasının suçlu olduğunu söylüyor. Ama ben ne yaptım, ben ne yapabilirim sorusunu sormuyor. Yiğit, o otelden çıkıp da insanlara yardım etmek için geri dönmeseydi, belki bugün ölü sayısı çok farklı olacaktı. Ama bu aile, şu anda acısını yaşıyor, bir kahramanın acısını yaşıyor ama insan başarısının ve o kahramanlığının şerefini de yaşıyor. Ben insanlığın ve makul olmanın önemli olduğunu, kötülükle değil, iyilikle birbirimize yaklaşmamız gerektiğini, hoşgörülü, insani duyguların öne çıkması gerektiğini düşünüyorum. Evet, biz iyi insanlar varız, biz doğrular varız. Biz bu duyguları kaybetmemek için, özellikle Türk toplumunun bu duyguları çok değerli. Her yere yardıma koşan, kurduğu büyük medeniyetlerle barışı, dostluğu, birbirini anlamayı ilke edinmiş bir medeniyetin evlatları olarak bunu başarıyoruz, başaracağız. Hepimiz sağlıklı kalalım, birbirimize sağlıklı bakalım. Hepinize saygılar sunuyorum.”

 

Sağlık Bakanı Memişoğlu SAHA’nın İlk Dersini Yaptı

Açılış töreninin ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, tüm Türkiye’den vatandaşlarla birlikte Sağlıklı Hayat Akademisi’nin ilk dersini yaptı.

 

Bunu Sadece Sağlıkçılar Değil Bütün Toplum Olarak Başarmamız Lazım

Sağlıklı Hayat Akademisi’nin ilk dersinde sağlığın korunmasının öneminden ve sağlığın mutluluğun olmazsa olmazı olduğundan bahseden Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Sağlıklı olmak için ne yapabiliriz? İşte bu akademinin amacı bu. Toplumun sağlık okuryazarlığını artırmamız lazım. Bunu sadece sağlıkçılar değil bütün toplum olarak başarmamız lazım. Onun için bu Akademi’yi kurmamızın sebebi, sizler gibi toplumun gerçekten bu işle ilgili dertlenen insanlarını sağlık anlamında bilinçlendirerek ve onları elçi olarak sahaya göndererek sadece sağlıkçılar değil bütün toplumun sahiplenmesini istiyoruz.” dedi.

 

Akademi’de Sizlerin Bunu Öğrenip Aynı Denizyıldızı Gibi Her Yere Bunu İletmenizi İstiyoruz

Sağlık Bakanı Memişoğlu, ilk derste ayrıca, sağlıklı hayatın değerini ve hastalanmadan, zorluk yaşamadan, pişman olmadan hayatın sürdürülmesinin önemini vurgulayarak “Eğer hastalandıktan sonra bu işi yapıyorsak burada bir yanlışlık var. Tabii ki hastalanan insanlarımıza biz sağlıkçılar olarak her zaman geleceğiz ama Türkiye’de 286 Sağlıklı Hayat Merkezimiz var, insanların çoğu burada ne yapıldığını bilmiyor, bunları anlatmanızı da istiyoruz. Çocuk gelişiminden psikoloğuna, fizyoterapistinden diş hekimine kadar, kanser taramasına kadar toplumun maalesef farkında olmadığı veya bizim yeteri kadar tanıtmadığımız bir sürü hizmet veriliyor, sizin bunların aynı zamanda tanıtımını da yapmanızı istiyoruz. Yani fizik tedavi için veya diyet öğrenmek için hastanelere, eğitim araştırma hastanelerine, büyük hastanelere gitmenize gerek yok. Burada bunlar yapılıyor zaten ve bir ücret ödemenize de gerek yok buralarda. Nasıl sağlıklı kalınacağını ve sağlıklı yaşamın ne kadar değerli olduğunu buralarda öğrenmemiz gerekiyor, bu Akademi’de sizlerin de bunu öğrenip aynı denizyıldızı gibi her yere bunu iletmenizi istiyoruz.” dedi.

 

Önce Sizin Sağlığınızı Korumakla Mükellefiz Sonra Hastalandığınızda Tedavi Etmekle Mükellefiz

Sağlıklı Hayat Akademisi’nin ilk dersine katılan herkese teşekkür eden Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Teşekkür ediyorum çünkü bu çok değerli bir şey. Bu Sağlıklı Hayat Akademisi eğitimini aldıktan sonra lütfen sadece burada kalmasın. Bunu lütfen etrafınızdaki yakınlarınıza anlatın. Bizler sizin hastalanmadan bedeninizi korumanızı istiyoruz. Bizim adımız ‘Sağlık Bakanlığı’, ‘Hastalık Bakanlığı’ değil. Biz önce sizin sağlığınızı korumakla mükellefiz, sonra hastalandığınızda tedavi etmekle mükellefiz. Sadece sağlıkçılarla değil, toplumun katılımıyla ancak bu işin üstesinden gelinebilir. Biz sizlerden destek istiyoruz. Bütün ekibimize, sağlık çalışanlarımıza, burada verilecek dersleri veren arkadaşlarımıza sizin adınıza, milletim adına da teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Sağlıklı Hayat Akademisi’nde Eğitim Konuları

Sağlıklı Hayat Akademisi ile toplum sağlığı konusunda farkındalık oluşturulması, sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılması, sağlıklı yaş almanın desteklenmesi, sağlıklı hayat tarzının teşvik edilmesi ve sağlıklı yaşam kültürünün yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

Sağlıklı Hayat Akademisi’ne katılan vatandaşlara, 13 oturumdan oluşan program dâhilinde şu konularda eğitim verilecek: Koruyucu sağlık hizmetleri ve aile hekimliği, koruyucu ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve fazla kilolar ile mücadele, fiziksel aktivite ve doğru egzersiz, kanser taramaları ve erken teşhis, akılcı ilaç kullanımı, sağlıklı yaşam ve kronik hastalıklar, sağlıklı kadın ve sağlıklı nesil, ruh sağlığı ve mutlu bireyler, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı alışkanlıklar, sağlıklı yaş alma ve yaşlı sağlığı.

 

Eğitimler, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görev yapan hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, diyetisyen, fizyoterapist ve psikologlar tarafından verilecek.

  • saha8
  • saha4
  • saha7
  • saha1
  • saha9
  • saha5
  • saha3
  • saha2