İyot Haftası Genelgesi 2005 / 72

Tarihi:29.04.2005  Sayısı:72 

İyot Haftası

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü


ANKARA
29.Nisan.2005

Konu :İyot Haftası

Sayı   : B100AÇS0140000/9216-1458

 
VALİLİĞİNE
( Sağlık Müdürlüğü )
GENELGE
2005/72
 

İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.

 

Sağlık Bakanlığı olarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir.

Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Ve Tuzun İyotlanması Programı” başlatılmıştır.

Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları, 1994 yılında başlayan ulusal “ İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” ile hız kazanmıştır. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak, İyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Bu nedenle İyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve 81 il bazında konuyu gündeme getirmek amacı ile Haziran ayının ilk haftası İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılması gerekmektedir.

İlinizde 1-7 Haziran 2005 tarihleri arasında sektörlerarası işbirliği ile (Üniversiteler, Tarım İl Müdürlükleri, Belediye, Sivil Toplum Kuruluşları vb.) halk eğitimine yönelik çeşitli toplantı, seminer, panel vb. düzenlenmesi, eğitici konuşmalar ve programlar yapılarak İyodun önemi ve yararlarının hafta boyunca vurgulanması halk sağlığı açısından son derece yararlı olacaktır.

Bu amaçla, aktivitelerin planlanması, uygulanması ve yapılanlar konusunda Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğüne bilgi verilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereği için ilgililere emirlerinizi rica ederim.

 

 

Prof.Dr.Necdet ÜNÜVAR

Müsteşar

 

 

DAĞITIM : 81 İl Valiliği