Okullarda Satışı Yapılabilecek Yiyecek ve İçecekler ...


2010 yılında Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının Bebek, Çocuk ve Ergenlere Yönelik Eylem Planı” çerçevesinde okul sağlığı çalışmaları Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülmektedir. 

Bu çalışmaların en önemli başlıklarından biri olan “Beslenme Dostu Okul (BDO) Programı”, 2010 yılında başlatılmıştır. Beslenme Dostu Okul sertifikasını almak isteyen bir okul gönüllü olarak başvuru yapmaktadır. Başvuruda ön koşul, okulun sağlık hijyen kurallarını belirleyen Beyaz Bayrak sahibi olmasıdır. 

Öte yandan, ‘Okullarda Yiyecek ve İçecek Standartları’ belirlenerek 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Standartların uygulanması için üç bakanlık çalışanlarıyla denetim ekipleri oluşturularak kantin denetimlerine başlanmıştır. Bu uygulama ile, okullarda kırmızı grupta yer alan şeker, çikolata, cips, gazlı içecekler ve enerji içeceklerinin satışı yasaklanmıştır. Tam tahıl sandviçler, tost, süt, yoğurt, ayran, kefir, ceviz, fındık, taze ve kuru meyveler, taze sebze, yumurta satışları serbest olup bazı paketli ürünlerin tuz, şeker, doymuş yağ içeriklerine kriterler getirilmiştir. 

Bu kapsamda, belirli kriterleri (kalori, doymuş yağ, şeker, tuz) sağladığında okullarda satılması uygun olan yiyecek ve içecekler için tek bir logo geliştirme çalışması tamamlanmış ve üç bakanlık iş birliğinde protokol hazırlanmıştır.

Ortak logo geliştirilmesinin amacı, okul kantinlerinde satışı uygun olan gıdaların piyasaya arz edilen diğer gıdalardan ayırt edilebilmesinin sağlanması, üreticilerin teşvik edilmesi, kontrol ve denetim süreçlerinin kolaylaştırılması ve ülke genelinde okullardaki öğrencilerin sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında teşvik edilmesi ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi yoluyla okul sağlığının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. 

2019-2020 Öğretim yılından itibaren aşağıdaki logo, okullarda satışı yapılması için uygun kriterleri sağlayan ürünlerde olacaktır. Sürecin takibi ve denetimler Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından belirlenen esaslarla Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde yürütülecektir.